Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Voor werkgevers

Als huisarts in gesprek met je werknemers over duurzame inzetbaarheid

De vraag naar huisartsenzorg is in de afgelopen jaren flink gegroeid en de zorgvraag is daarbij ook complexer geworden. Aan de werknemers worden andere eisen gesteld. De werkdruk is hoog en er is krapte op de arbeidsmarkt. Des te belangrijker om aandacht te besteden aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Hoe zorg jij ervoor dat je werknemer met plezier aan het werk is en blijft?

Werknemers zijn er zelf verantwoordelijk voor om gemotiveerd, interessant en inzetbaar te blijven voor de huidige of volgende werkgever. Als werkgever speel je wel een belangrijke rol in dat proces. Dat kan door op tijd in gesprek te gaan met je werknemers over de inhoud van het werk, over dat wat hen energie geeft, hoe ze (mentaal) gezond blijven en wat ze nodig hebben om verder te ontwikkelen. Zorg goed voor elkaar, dan heb je het goed voor elkaar!

Tips over duurzame inzetbaarheid voor de werkgever

Huisartsen Bart en Diana geven in een interview een aantal concrete tips over hoe zij als werkgever samen met hun team aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid.
 
Bart: “Er zijn een aantal punten waar we in de toekomst rekening mee moeten houden. Allereerst is de verwachting dat er te weinig huisartsen zijn. De patiënten blijven komen en je zult dat op moeten vangen met een sterk team. De medewerkers moeten meer gaan doen, dus huisartsen moeten beter gaan delegeren.”Diana: “We zitten als team twee keer per dag samen, om het contact met elkaar te behouden. We gaan ook een paar keer per jaar met heel het team op pad en we hebben echt interesse in elkaars leven. Voor managementtaken hebben wij voor drie dagen in de week een praktijkmanager in dienst. Hierdoor komt er voor mij tijd vrij om te besteden aan patiënten en mijn team.”

    Hulpmiddelen

    Eind 2019 en in 2020 komen er binnen het programma meer tips en tools beschikbaar die jou helpen om de dialoog met je medewerkers aan te gaan en aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Houd daarvoor deze projectpagina in de gaten.

    Download gesprekskaart
    Bekijk hier de gesprekskaart in kleur en zwart-wit.