Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Voor werknemers

Duurzaam inzetbaar als doktersassistent, triagist of praktijkondersteuner

De huisartsenzorg is een prachtige sector om in te werken en dat weet jij als geen ander. Nergens staat de persoonlijke patiëntenzorg zo centraal. Samen met je werkgever ben je verantwoordelijk om nu en in de toekomst duurzaam inzetbaar te blijven. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En vooral: hoe breng je dit in de praktijk? Wat heb je daarbij nodig van elkaar, van het team, van je werkgever?

Met plezier aan het werk zijn en blijven

‘Duurzaam inzetbaar’ betekent dat je vitaal en wendbaar blijft en met plezier naar je werk gaat tot je wilt stoppen met werken (bij je pensioen). Je duurzame inzetbaarheid hangt af van je vaardigheden, vitaliteit en motivatie. En daar heb je voor een belangrijk deel zelf invloed op. Want jij weet zelf het beste wat je nodig hebt om competent, vitaal en gemotiveerd je werk te blijven doen. Bedenk bijvoorbeeld wat je energie geeft in je werk, wat jou helpt om met werkdruk om te gaan en hoe je kunt meebewegen met veranderingen in je vakgebied. Misschien is het nodig dat je nieuwe vaardigheden of competenties ontwikkelt. Het is goed daarover het gesprek aan te gaan met je werkgever en samen afspraken te maken.

Tips voor duurzame inzetbaarheid

In de interviews met collega’s hoor je een aantal concrete tips die jou helpen om je werk met plezier te blijven doen.

Praktijkondersteuner Elianne: “De praktijkondersteuner moet goed beseffen dat zijn of haar rol niet meer weg te denken is in de huisartsenpraktijk. Er liggen heel veel ontwikkelingsmogelijkheden in de eerstelijns zorg, veel meer dan in een ziekenhuis waarin je meer moet delen met anderen.”
 
Doktersassistente Judith: “De rol van de doktersassistent is in de praktijk erg belangrijk. Daar heb je ook zelf invloed op. Wil je veranderingen doorvoeren of processen verbeteren, dan kan je dat zelf doen. Dat maakt het werk heel leuk.”

    Hulpmiddelen

    Eind 2019 en in 2020 komen er binnen het programma meer tips en tools beschikbaar die jou helpen om de dialoog aan te gaan met je werkgever en aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Houd daarvoor deze projectpagina in de gaten.

    Download gesprekskaart
    Bekijk hier de gesprekskaart in kleur en zwart-wit.