Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Over de grens… of niet? Veilig werken in de huisartsenzorg

Wanneer voel jij je nog veilig in je werk? En wanneer overschrijdt een patiënt een grens? Dat is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk als team samen vast te stellen welk gedrag van patiënten wel en niet geaccepteerd wordt. En wat je doet wanneer iemand toch een grens over gaat. Volg daarom de workshop ‘Over de grens’ of gebruik de bijbehorende toolkit die in de loop van juni gereed is.

De meeste bezoekers van huisartsenposten en -praktijken gedragen zich gelukkig zoals het hoort. Sommigen gaan echt over de grens met hun gedrag. Hoewel je het misschien zo snel mogelijk wilt vergeten, is het toch goed er bewust bij stil te staan. Wat doen ze dan precies? Wanneer gaat iemand in jouw post of praktijk ‘over de grens’? Welk gedrag kan echt niet? Waar ligt die grens? Dat is iets wat je sámen met collega’s kunt bespreken.

Ga de afspraken na in je post of praktijk, onder meer over hoe je een incident meldt en registreert. En bedenk op welke manier je sterker komt te staan tegenover mensen die over de grens gaan met agressief of bedreigend gedrag.

Werk samen aan grenzen in een workshop

Een werkgever kan via SSFH kosteloos een workshop van twee uur over veilig werken organiseren voor de medewerkers van zijn of huisartsenpraktijk of -post. Tijdens de workshop ‘Over de grens’ komt onder meer aan bod:

 • Wanneer is iets agressie?
 • Hoe bepaal je wat (on)acceptabel gedrag is?
 • Welke interne afspraken kun je hierover maken?

Deze workshop is geen agressietraining, er wordt dus niet geoefend in agressie-situaties.

Wil je zo’n workshop organiseren? Mail naar Paulien van der Meulen, p.vandermeulen@caop.nl.

Hulp nodig? Zet de toolkit in!

Een andere mogelijkheid is om zelf samen aan de slag te gaan. Geen idee hoe te beginnen? Daarvoor heeft SSFH een toolkit ‘Over de grens’ ontwikkeld. In de toolkit zitten de volgende middelen:

 1. Een animatiefilm ‘Over de grens’
  Dit filmpje is bedoeld om werkgevers en medewerkers bewust te maken van situaties die wel of niet geaccepteerd worden. Het zet aan tot nadenken: waarom vind ik dit eigenlijk normaal? Is dat het wel?
 2. Folder ‘Over de grens’
  Medewerkers iets meegeven om (vooraf) over na te denken? Daarvoor is de folder ‘Over de grens’. Hierin staat kort en bondig informatie over het maken van afspraken, het bespreken en registreren van incidenten.
 3. Een persoonlijk paspoort ‘Over de grens’
  Voordat het gezamenlijk in het team besproken wordt, is het goed eerst zelf stil te staan bij wat je grenzen eigenlijk zijn. Aan de hand van een aantal vragen met voorbeelden uit de praktijk, kun je dit paspoort invullen om zo een beeld te krijgen van je eigen grenzen.
 4. Een team paspoort ‘Over de grens’
  Bespreek, bijvoorbeeld aan de hand van de persoonlijke paspoorten, met het team wat de grenzen zijn en leg deze vast. Voor het voeren van deze discussie kan het team paspoort een goede leidraad zijn.
 5. Praktische handvatten
  Op zoek naar praktische handvatten? Zoals voorbeelden, handreikingen, formats, etc. die je kan helpen in de dagelijkse praktijk? Kijk eens bij Veilig werken daar vind je veel informatie en inspiratie.

De toolkit wordt in de loop van juni verspreid. Houd de SSFH-site in de gaten!

Voor meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Paulien van der Meulen, projectleider SSFH, p.vandermeulen@caop.nl.