Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Patiëntengedrag wel of niet over de grens? Toolkit voor veilig werken in de huisartsenzorg

‘Over de grens’ is een nieuwe toolkit voor medewerkers in de huisartsenzorg in het teken van veilig werken. Medewerkers hebben geregeld te maken met ongewenst gedrag van patiënten of familieleden van patiënten. De toolkit helpt teams te bepalen wanneer gedrag van patiënten acceptabel of onacceptabel is. Verder ondersteunt de toolkit het maken van afspraken over wat je doet wanneer iemand de grens overschrijdt. Het instrument hoort bij de gelijknamige campagne ‘Over de grens’ van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) die duidelijk maakt dat grenzen stellen de veiligheid van medewerkers bevordert.
Bij een bezoek aan een huisartsenpraktijk of huisartsenpost komen regelmatig emoties kijken. Deze emoties zijn over het algemeen begrijpelijk en acceptabel, maar incidenten zijn er ook. SSFH-voorzitter Paulus Lips: ‘Ook al is een incident nooit helemaal uit te sluiten, een team kan wel afspreken wat je doet als iemand de grens overgaat. Dat kan erger voorkomen en bespaart nare ervaringen voor een medewerker en huisarts. Voor de persoonlijke verwerking en om van een incident te leren, raden wij aandacht achteraf ook zeker aan. Dan ben je een sterk team onder alle omstandigheden.’

Paspoort

De toolkit ‘Over de grens’ is samen met de huisartsenzorg ontwikkeld. Hij bevat een animatiefilm om helder te krijgen welk gedrag je wel of niet accepteert. Daarnaast kan ieder teamlid met een persoonlijk paspoort zijn eigen grenzen bepalen. Met het teampaspoort doe je dat met je collega’s. Dan leg je ook samen afspraken over de grenzen vast, en over het handelen in onveilige situaties. Werkgevers kunnen verder een gratis workshop van twee uur aanvragen voor hun teams.

Campagne

De SSFH is in 2017 de campagne ‘Over de grens’ gestart als vervolg op een eerder project voor het veilig werken in de huisartsenzorg. Door dat project staan op www.ssfh.nl/veilig-werken diverse praktijkvoorbeelden, praktische handreikingen en voorbeelden voor onder andere de huisregels van een huisartsenpraktijk of huisartsenpost.