Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Paulus Lips: ‘Agressie in een huisartsenpraktijk heeft extra impact’

Een huisarts in Loosdrecht raakte door een zeldzame uiting van agressie zwaargewond. Hoe vaak komt agressie voor in de huisartsenzorg en hoe kunnen huisartsenpraktijken dit voorkomen? Paulus Lips, zelf huisarts en voorzitter van SSFH, spreekt hierover in een radio-interview met NPO 1.

Lips vindt het vreselijk wat er in Loosdrecht is gebeurd en weet dat agressie en geweld vaker voorkomt in de huisartsenzorg. ‘Uit een recent onderzoek blijkt dat de helft van de huisartsenpraktijken het afgelopen jaar te maken heeft gehad met agressie en geweld. Het gaat dan om alle vormen van agressie en geweld, variërend van intimidatie en schelden tot aan fysiek geweld’, vertelt Lips. Zelf heeft hij ook wel eens te maken gehad met agressie. ‘In mijn praktijk in de binnenstad van Amsterdam heb ik weleens te maken met verslaafden. Zij willen bepaalde medicijnen hebben en die schrijven wij niet zomaar voor. Dan kan zo’n incident gebeuren.’

‘Huisartsenzorg is menselijke zorg’

Lips heeft zelf nooit fysiek geweld ondervonden, maar is duidelijk over de impact die verbale agressie kan hebben. ‘Ze zeggen weleens dat schelden geen pijn doet, maar ook schelden kan intimiderend overkomen en impact hebben op de huisarts, doktersassistenten en praktijkondersteuners.’ Volgens Lips heeft agressie in een huisartsenpraktijk extra impact. ‘Huisartsenzorg is menselijke zorg. Je kent de meeste mensen die bij je in de praktijk komen. Als dit dan in zo’n omgeving gebeurt, dat is gewoon heel schokkend’, vindt Lips.

Agressie aan de balie

Volgens Lips is het opvallend dat juist een huisarts slachtoffer is geworden, want de agressie richt zich vaak tot doktersassistenten aan de balie. ‘In onze praktijk hebben we afgesproken dat als er zich een incident voordoet dat de huisartsen uit hun spreekkamers komen en zich bij de assistenten voegen, zodat zij er niet alleen voor staan. En als het nodig is, zoals afgelopen jaar een keer het geval is, schakelen we de politie in.’

Veilig werken in de huisartsenzorg

Huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners kunnen bij SSFH trainingen volgen over de de-escalerende maatregelen die voor handen zijn om geweld en agressie in de kiem te smoren. Maar ook hoe je ermee omgaat als een incident heeft plaatsgevonden. ‘Agressie levert vaak stress op en minder plezier in het werk. Daar moet je het als team met elkaar over hebben, je moet elkaar opvangen en daar gaat het in ons aanbod ook over’, aldus Lips.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat je kunt doen om agressie te voorkomen of hoe je collega’s kunt helpen na een agressie-incident? SSFH besteedt er uitgebreid aandacht aan op de website.

Luister het hele interview met NPO 1