Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Help doktersassistenten naar hun droombaan!

26 maart won Lonny Nederstigt de eerste prijs tijdens de Droombaanactie: een dag meelopen als doktersassistent en een bijdrage van €500,- in de kosten van haar opleiding. Eind april was het zover en mocht ze het beroep van doktersassistent voor een dag ervaren.  Lonny na afloop: “Nu ben ik helemaal overtuigd van mijn keuze om voor dit leuke en afwisselende beroep te kiezen!”

De droombaan

Net als 135 vrouwen uit het hele land, nam Lonny deel aan de Droombaanactie, een wedstrijd van het arbeidsparticipatietraject ‘Maak werk van uw dromen!’ voor 50+ vrouwen die al lange tijd werkzoekend zijn. Zij won de eerste prijs: een dag meelopen in haar droombaan als doktersassistent.

Een dag als doktersassistent

Huisartsenpraktijk Prelude uit Alphen aan den Rijn bood Nederstigt de kans het beroep van doktersassistent voor een dag te ervaren. Het is een dynamische praktijk met oog voor opleiden, waarin acht huisartsen werken, vijf huisartsen in opleiding, vier praktijkverpleegkundigen, een praktijkondersteuner-GGZ, veertien doktersassistenten en twee stagiaires van de opleiding tot doktersassistent.

Lonny vertelt: ,,Om 8 uur ‘s morgens werd ik hartelijk ontvangen en voorgesteld aan de al aanwezige medewerkers. Ik kreeg een rondleiding door het gebouw, daarna mocht ik plaatsnemen achter de balie naast twee andere assistenten en ervaren hoe het is om patiënten te ontvangen en afspraken in te plannen. In de loop van de ochtend werd ik een aantal keer gevraagd om mee te kijken bij medisch-technische ingrepen, zoals het maken van een hartfilmpje, urine- en bloedonderzoeken doen in het laboratorium, oren uitspuiten, wratten aanstippen met stikstof en bloeddruk meten. Aan het einde van de ochtend werd uit alle spreekkamers het gebruikte instrumentarium verzameld en schoongemaakt, waarna het in de autoclaaf weer gesteriliseerd kon worden. Na de lunchpauze mocht ik aanschuiven op het ‘telefooneiland’ waar vier assistentes de hele middag vragen beantwoorden en adviezen aan patiënten geven. Omdat ik ook een headset op had, kon ik de gesprekken goed volgen en meedenken over hoe ik in de toekomst deze telefoontjes zou oplossen. Op een drukke dag komen er wel 500 telefoontjes binnen. Na een leuke maar ook vermoeiende dag vol nieuwe indrukken nam ik om 17.00 uur afscheid van het gezellige team van ‘Prelude’. “

De kers op de taart

De meeloopdag was een groot succes. Lonny: “Nu ben ik helemaal overtuigd van mijn keuze om voor dit leuke en afwisselende beroep te kiezen!” Maar de kers op de taart was toch wel het aanbod van de praktijk om drie dagen per week stage te komen lopen als Lonny in september aan haar opleiding tot doktersassistent begint. Lonny: “Ik kan mij nu dus aanmelden voor de opleiding. Ik heb er heel veel zin in!”

Ook iemand aan de droombaan van doktersassistent helpen?

Net als Lonny staan veel doktersassistenten-in-opleiding te springen om aan hun droombaan te beginnen. Daarvoor hebben zij praktijkervaring nodig, die ze kunnen opdoen tijdens hun stage. Door een tekort aan stageplaatsen neemt echter het aantal opleidingsplaatsen af en dreigt in de nabije toekomst een tekort aan doktersassistenten te ontstaan. Biedt u net als huisartsenpraktijk Prelude een kans aan een toekomstige doktersassistent? U kunt bij SSFH een tegemoetkoming aanvragen in de kosten van de praktijkbegeleiding van stagiairs. Vraag nu de vergoeding aan.

Vergoeding voor stagiairs

Ga je net als Lonny stagelopen bij een huisartsenpraktijk of –post? Of ben je al stagiair? Dan kun je bij SSFH een stagevergoeding aanvragen. Meer informatie >