Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Meer stageplaatsen ondersteunend personeel gezocht

Veel regio’s kampen met een tekort aan stageplaatsen voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. De SSFH roept daarom huisartsenpraktijken, huisartsenposten en andere werkgevers op meer stageplaatsen voor ondersteunend personeel aan te bieden.

Stageplaatsen essentieel

Voldoende goede stageplaatsen zijn essentieel voor zowel de korte als de langere termijn. Zo moeten studenten kunnen stagelopen om het vak in de praktijk te leren en ervaring op te doen. Zonder stageplek komen ze in hun studie op achterstand. Verder zijn er, door de toenemende zorgvraag en een steeds grotere rol voor de eerstelijnszorg, nu en in de toekomst meer doktersassistenten en praktijkondersteuners nodig. Het aantal stageplaatsen bepaalt mede het aantal opleidingsplaatsen en uiteindelijk dus het aantal gediplomeerden.

Eerstejaars en tweedejaars

“Het is vooral moeilijk om stageplekken te vinden voor eerstejaars”, zegt Ester Slooten, docent aan de opleiding doktersassistent bij Nova College in Haarlem, naar aanleiding van de Dag van de Dokterassistent op 6 maart. “Als het stagetekort blijft bestaan voorzie ik een verschuiving van het probleem: als ze in hun eerste jaar geen ervaring kunnen opdoen in een stage, hebben tweedejaars straks om dezelfde reden moeite om een stageplek te vinden.” Tweedejaars doktersassistent-in-opleiding Laura van der Plas kan daarvan meepraten. “In mijn eerste jaar kon ik ook geen stageplek vinden, daardoor heb ik een achterstand opgelopen in mijn opleiding. (…) Als ik in april weer geen stage kan vinden, wordt mijn achterstand nog groter.”

Toekomstig personeel

Anna van Teeffelen, doktersassistent bij Medisch Centrum Zwanenburg, weet uit ervaring hoe leuk het is om stagiairs te begeleiden en te coachen. “Je biedt perspectief aan toekomstig personeel, maar ook de praktijk krijgt er veel voor terug: iemand met een frisse blik en actuele kennis. Zo blijf je zelf ook bij met de nieuwste ontwikkelingen. Ik heb veel geleerd van mijn stagiairs, onder meer hoe belangrijk het is om vertrouwen te geven aan jonge mensen die aan het begin staan van hun loopbaan.”

Stagetekorten per regio

Bekijk per regio hoeveel studenten er zijn in verhouding tot het aantal vacatures en hoeveel kans zij hebben om een stage te vinden bij hen in de buurt:

Vergoeding aanvragen

Om het aantal stageplaatsen te vergroten, biedt de SSFH praktijken en andere werkgevers een vergoeding voor de praktijkbegeleiding van doktersassistenten en praktijkondersteuners in opleiding.
U kunt deze vergoeding aanvragen via www.ssfh.nl/vergoedingen. Ook stagiairs kunnen een vergoeding bij de SSFH aanvragen. Inmiddels hebben al 508 stagiairs de vergoeding aangevraagd.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Campagneteam van SSFH via campagneteam@ssfh.nl of 070 376 5895.