Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Een overzicht van opleidingen

Er zijn verschillende opleidingen tot doktersassistent en tot praktijkondersteuner huisartsenzorg en ggz. Ze hebben elk weer andere stages. De inhoud en de duur kunnen verschillen.

Doktersassistent

Er zijn 3 soorten opleidingen voor doktersassistenten:

Een BOL-leerweg is een dagopleiding met 20% stages. Bij een BBL-leerweg gaat het om leren en werken. Een stagiair werkt bijvoorbeeld 3 of 4 dagen en gaat 1 dag per week naar school. Bij de derde leerweg is er geen uren norm en bepaalt iemand  zelf wanneer hij met de opleiding aan de slag gaat.

Praktijkondersteuner

De opleiding tot praktijkondersteuner huisartsenzorg/praktijkverpleegkundige is een post-hbo-opleiding. Die duurt 1 of 2 jaar, afhankelijk van de vooropleiding. Wie de hbo-v gedaan heeft en BIG-geregistreerd is, kan de opleiding in 1 jaar doen. Hij/zij krijgt dan ook de titel praktijkverpleegkundige.

De opleiding tot praktijkondersteuner ggz duurt 1 jaar. Iemand met het diploma Sociaal Psychologisch Verpleegkundige kan soms een verkorte opleiding volgen.

Veel opleidingen en verschillende startdata

Veel hbo’s bieden de post-hbo opleiding praktijkondersteuner huisartsenzorg en/of praktijkondersteuner ggz aan. De opleiding tot doktersassistent is een mbo-opleiding op niveau 4, en kan gevolgd worden bij een ROC of via een particuliere opleider.

SSFH heeft het opleidingsaanbod voor de praktijkondersteuner huisartsenzorg, praktijkondersteuner ggz en doktersassistent geactualiseerd’. De opleidingen starten vaak op verschillende data. Hou daar rekening mee als je een stagiair zoekt.

De informatie op deze pagina is een momentopname (september 2018). Aan het overzicht kunnen geen rechten of plichten worden ontleend.