Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

Doe aangifte en onderneem actie naar de dader

Voor aangifte te doen, geef je een duidelijk signaal: onacceptabel gedrag tolereren we niet. Veel slachtoffers vinden aangifte doen eng, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor de reactie van de dader, maar aangifte doen kan ook anoniem.

Daarnaast kun je de dader de bijvoorbeeld toegang tot het pand ontzeggen. Dit lijkt op gespannen voet te staan met je plicht om medische zorg te verlenen, maar het is onder bepaalde omstandigheden wel degelijk mogelijk.

Informatie over en handvatten voor aangifte doen:

Verbeter de voorzorgsmaatregelen

Nadat een incident heeft plaatsgevonden, is het goed weer eens stil te staan bij het veiligheidsbeleid van de huisartsenorganisatie. Voldoen de afspraken en maatregelen nog? Moet een onderwerp nog eens worden besproken in het teamoverleg?

Actie naar de dader

Wanneer mag een arts de behandelingsovereenkomst opzeggen? Wanneer kan de arts de patiƫnt waarschuwen voor zijn agressieve gedrag en hoe gaat dat in zijn werk? Zijn er ook voorbeeldbrieven? In de handreiking Beleid voor waarschuwing en toegangsontzegging staat deze problematiek beschreven en een link naar de richtlijnen van de KNMG.

Verhaal de schade

Als iemand bij een incident schade heeft veroorzaakt, kun je die verhalen op de dader. Welke mogelijkheden heb je daarvoor?