Duurzaam inzetbaar als doktersassistent, triagist of praktijkondersteuner 

De huisartsenzorg is een prachtige sector om in te werken en dat weet jij als geen ander. Nergens staat de persoonlijke patiëntenzorg zo centraal. Samen met je werkgever ben je verantwoordelijk om nu en in de toekomst duurzaam inzetbaar te blijven. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En vooral: hoe breng je dit in de praktijk? Wat heb je daarbij nodig van elkaar, van het team, van je werkgever? 

Met plezier aan het werk zijn en blijven 

‘Duurzaam inzetbaar’ betekent dat je vitaal en wendbaar blijft en met plezier naar je werk gaat tot je wilt stoppen met werken (bij je pensioen). Je duurzame inzetbaarheid hangt af van je vaardigheden, vitaliteit en motivatie. En daar heb je voor een belangrijk deel zelf invloed op. Want jij weet zelf het beste wat je nodig hebt om competent, vitaal en gemotiveerd je werk te blijven doen. Bedenk bijvoorbeeld wat je energie geeft in je werk, wat jou helpt om met werkdruk om te gaan en hoe je kunt meebewegen met veranderingen in je vakgebied. Misschien is het nodig dat je nieuwe vaardigheden of competenties ontwikkelt. Het is goed daarover het gesprek aan te gaan met je werkgever en samen afspraken te maken. 

Tips voor duurzame inzetbaarheid 

In de interviews met collega’s hoor je een aantal concrete tips die jou helpen om je werk met plezier te blijven doen. 

Praktijkondersteuner Elianne: “De praktijkondersteuner moet goed beseffen dat zijn of haar rol niet meer weg te denken is in de huisartsenpraktijk. Er liggen heel veel ontwikkelingsmogelijkheden in de eerstelijns zorg, veel meer dan in een ziekenhuis waarin je meer moet delen met anderen.” 
  
Doktersassistente Judith: “De rol van de doktersassistent is in de praktijk erg belangrijk. Daar heb je ook zelf invloed op. Wil je veranderingen doorvoeren of processen verbeteren, dan kan je dat zelf doen. Dat maakt het werk heel leuk.” 

Goed voor elkaar 

Je weet dat het belangrijk is voor jou en je medewerkers of collega’s om duurzaam inzetbaar te zijn. Maar hoe breng je duurzame inzetbaarheid in de praktijk? In het programma Goed voor elkaar helpen we je daarbij. 

Een initiatief van SSFH en de cao-partijen Huisartsenzorg (LHV, InEen, NVDA, NVvPO, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn). 

We komen met tips en tools die je helpen praktische vragen te beantwoorden als: 

  • Hoe ga jij de dialoog aan met je werknemer of werkgever over wat er nodig is om duurzaam inzetbaar te blijven? 
  • Met welke middelen kun je het werkplezier bevorderen en hoe blijf je fit? 
  • Wat is nodig om mentaal krachtig te blijven? 
  • Welke scholingsmogelijkheden zijn er of hoe kan ik me verbreden in mijn functie of vakgebied? 

Voor wie? 
Duurzame inzetbaarheid is voor iedereen in de huisartsenzorg belangrijk. Daarom is het programma bedoeld voor zowel huisartsen als doktersassistenten, triagisten en praktijkondersteuners. Je vindt op deze pagina’s informatie voor werknemers en werkgevers. Ook kun je video-interviews bekijken met collega’s uit de sector, waarin zij vertellen hoe ze duurzame inzetbaarheid in de praktijk brengen. In de loop van de tijd komen er binnen het programma verschillende tools beschikbaar. Houd daarvoor deze projectpagina in de gaten, lees onze nieuwsbrief en volg de social media van SSFH en de cao-partijen. 

Over het programma 
Goed voor elkaar betekent zowel dat je duurzame inzetbaarheid ‘goed voor elkaar moet hebben’ als dat je ‘goed voor elkaar moet zijn’, zodat je ook blijvend goed voor je patiënten kunt zijn. Het programma is een initiatief van SSFH en de cao-partijen Huisartsenzorg (LHV, InEen, NVDA, NVvPO, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn). Je herkent het programma aan het logo. 

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.