Bedreigen, schelden en soms zelfs fysiek geweld: SSFH ontvangt steeds vaker signalen over agressie en ongewenst gedrag in de huisartsenzorg. Soms is dat door eigen collega’s, maar steeds vaker door patiënten en hun naasten. Deels heeft de toegenomen agressie te maken met corona, maar ook de complexere zorgvragen, een tekort aan collega’s en een hoog verzuim zorgen voor een toenemende druk in de eerstelijnszorg. Met als gevolg angst, onzekerheid en frustraties van patiënten en hun naasten die worden geuit in de praktijk. 

Tijdens het webinar ‘Agressie en ongewenst gedrag in de huisartsenzorg - externe agressie’ dat georganiseerd wordt door SSFH komen de volgende zaken aan bod: Wat moet je als werkgever regelen om een fysiek veilige werkomgeving te organiseren voor je medewerkers? Wat kun je als medewerker zelf doen om externe agressie te voorkomen of te verminderen? Hoe ga je als werknemer met een publieke taak om met externe agressie? En wat kun je doen tijdens en na een incident?

Datum Donderdag 15 september 2022
Tijd 20.00 - 21.15 uur
Locatie Online webinar
Doelgroep Alle beroepsgroepen in de huisartsenzorg
Accreditatie 1 punt

Fysiek veilige werkomgeving
Werkgevers dienen een fysiek veilige werkomgeving te organiseren voor hun medewerkers. Maar hoe doe je dat? Uit het onderzoek van PGGM&CO en VWS over ‘Agressie & ongewenst gedrag op de werkvloer’ van 2021 blijkt dat de meerderheid van  in de afgelopen 12 maanden te maken heeft gehad met ongewenst of agressief gedrag op het werk door patiënten of cliënten (77%) en door familie, vrienden of bezoekers van patiënten/cliënten (54%). Een veilige werkomgeving is dus van groot belang in de huisartsenzorg. 

Weerbaarheid
Ook blijkt uit dat onderzoek dat verbale agressie de meest voorkomende vorm is. Na een ervaring met externe agressie is men veelal van slag (55%). Hoe kun je je als professional in de huisartsenzorg weerbaar opstellen en omgaan met fysieke en verbale agressie op je werk? Esther Werner en Marlies Roelofs van KIES, buro voor weerbaarheid, zoomen in op 3 trainingsmodules. Hierin behandelen zij eenvoudige technieken over hoe spanning en stress verminderd kunnen worden en hoe je de objectieve waarneming van agressief gedrag kunt plaatsen in het crisisontwikkelingsmodel. Daarnaast komen verbale weerbaarheid en communicatietechnieken aan bod.

Veilige Publieke Taak
De politie is het sluitstuk als het gaat om agressie en ongewenst gedrag. Echter is dit niet de oplossing van het probleem. Henk van Dijk en Louis Heijkamp vertellen vanuit hun functie met betrekking tot Veilige Publieke Taak (VPT) over de verschillende verantwoordelijkheden, wat je van de politie mag verwachten, over aangifte doen en welke rol het Openbaar Ministerie hierin heeft.

Onder leiding van Elisabeth van den Hoogen gaan Esther Werner (Eigenaar en trainer/coach bij KIES), Marlies Roelofs (Trainer en trainingsacteur bij KIES), Henk van Dijk (Landelijk programmamanager ‘Professioneel optreden’ met o.a. de portefeuille ‘geweld tegen medewerkers met een Publieke Taak’) en Louis Heijkamp (Regionaal coördinator Veilige Publieke Taak voor de eenheid Rotterdam) hierover in gesprek tijdens een gratis webinar op donderdag 15 september 2022. Meer informatie over het programma en de sprekers vindt u op de aanmeldpagina van dit webinar bij Medische Scholing.

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.