duurzaamheid-hartje-huisartsenzorg

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Daar moet verandering in komen. Om huisartsenpraktijken hiervoor een handreiking te bieden, heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een Quickscan ontwikkeld. 

Vanuit de World Health Organization is er wereldwijd al een oproep geweest om als zorgsector het goede voorbeeld te geven op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast worden artsen in de nieuwe KNMG gedragscode voor artsen opgeroepen om zich meer in te zetten voor een duurzame sector en een gezonde leefwereld.  

Green Deal: Samen werken aan een duurzame zorg  

Om als zorgsector naar doelen te kunnen werken is de Green Deal 3.0 opgesteld. Deze doelen en actiepunten zijn afgesproken voor de periode 2023 tot en met 2026. De Green deal 3.0 bestaat in principe uit 5 hoofdthema's die op langere termijn aangepakt moeten worden. Binnen deze afspraken staan vijf hoofddoelen centraal:  

  1. Meer inzet op gezondheid.  

  1. Het vergroten van bewustwording en kennis op het gebied van duurzaamheid. 

  1. 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 en klimaat neutraal in 2050. 

  1. 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016 en maximaal circulaire zorg in 2050. 

  1. Het verminderen van milieubelasting van medicatie (gebruik). 

Binnen de huisartsenzorg ligt er een verantwoordelijkheid om bij te dragen een gezonde leefwereld voor patiënten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft hiervoor een Quickscan ontwikkeld. Met deze Quickscan creëer je een beeld van hoe groen jouw praktijk is en welke stappen je vandaag nog kunt zetten op het gebied van duurzaamheid. 

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.