Medewerkers huisartsenzorg weten de vertrouwenspersoon beter te vinden
12-05-2025
12-05-2025
In 2024 maakten meer medewerkers in de huisartsenzorg gebruik van een vertrouwenspersoon. Dat blijkt uit de jaarrapportage van GIMD, de organisatie waarmee Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) samenwerkt om deze ondersteuning gratis aan te bieden. De toename onderstreept het belang van een veilige werkomgeving, waarin ruimte is om zorgen, ongewenst gedrag of spanningen op het werk bespreekbaar te maken.
De vertrouwenspersoon is er voor álle medewerkers in de huisartsenzorg: van doktersassistenten en POH’s tot huisartsen. Medewerkers kunnen er terecht voor een luisterend oor en ondersteuning bij ongewenst gedrag of situaties die het werkplezier beïnvloeden. Dat wordt steeds vaker gedaan: het aantal trajecten steeg in 2024 met 35% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging hoeft niet te betekenen dat er meer incidenten zijn; de afgelopen jaren is er juist extra aandacht besteed aan het onder de aandacht brengen van de vertrouwenspersoon, waardoor medewerkers deze beter weten te vinden.
Uit de gesprekken met de vertrouwenspersoon blijkt dat grensoverschrijdend gedrag nog altijd voorkomt. Dit varieert van intimidatie of pesten tot conflicten binnen teams of met leidinggevenden. Ook een toenemende werkdruk en onzekerheid over de omgang met patiënten zijn onderwerpen die regelmatig terugkomen. Bekijk hieronder de infographic “vertrouwenspersoon in beeld” voor een volledig overzicht van de onderwerpen die in 2024 zijn besproken met een vertrouwenspersoon.
SSFH vindt het belangrijk dat iedere medewerker zich veilig en gehoord voelt. Om hierbij te ondersteunen delen we een whitepaper. In dit whitepaper over sociale veiligheid lees je hoe een duidelijke gedragscode, positief leiderschap en gerichte acties bijdragen aan een veilige en respectvolle werkcultuur. Ook komen onderwerpen als pestgedrag, de nieuwe Wet seksuele misdrijven en meldprocedures aan bod.