Als triagist werk je op een huisartsenpost. Jij maakt de eerste inschatting over hoeveel spoed er achter een gezondheidsklacht van een patiënt zit. Door vragen te stellen, schets je een goed beeld van de ernst van de klacht: hoe kan deze patiënt het best geholpen worden? Mensen bellen ook ’s avonds of in het weekend naar de huisartsenpost als ze denken dat de klacht niet tot de volgende dag kan wachten. Als triagist werk je dan ook weekend- en avond/nachtdiensten. 

Wat doe je als triagist?

Patiënten die gezondheidsklachten hebben en de huisartsenpost bellen, spreken als eerste met een triagist. Aan de hand van dat gesprek bepaal jij hoe ernstig de klacht is en wat de eerstvolgende acties zijn voor de patiënt. Kun jij de patiënt advies geven of geruststellen? Is een bezoek aan de huisartsenpost nodig, kan het tot de volgende dag wachten of moet er een ambulance komen? Jouw kennis van ziektebeelden, communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid in het werk komen als triagist uitstekend van pas. 

Meer weten over dit functieprofiel en welke opleiding je nodig hebt? Lees dan de verhalen en bekijk het filmpje van andere triagist Maria op Mijnbaanindepraktijk.nl 

Op verzoek van de cao-partijen Huisartsenzorg heeft SSFH in 2016 een onderzoek laten uitvoeren naar de werkbeleving en functie van de triagist werkzaam bij de huisartsenposten/hds. SSFH heeft met dit onderzoek beoogd om te komen tot een objectief en door werknemers en werkgevers gedragen beeld van de functie.  

Het onderzoek is uitgevoerd door Leeuwendaal Advies onder de regie van een begeleidingscommissie van SSFH. Het rapport is het resultaat van gesprekken met focusgroepen uit de sector (van zowel triagisten als werkgevers), een breed uitgevoerde enquête onder triagisten en werkgevers bij huisartsenposten en een analyse van de onderzoekers. 

In vervolg op deze rapportage zijn in het functiewaarderingssysteem in de huisartsenzorg (FWHZ) functiebeschrijvingen voor de triagist opgenomen. 

Het rapport tref je hier aan.

Ultimo 2021 start een nieuw onderzoek naar de knelpunten die triagisten ervaren in hun werk en die leiden tot ongewenst uitstroom. Dit rapport moet helpen om die uitstroom te verminderen. 

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.