De vertrouwenspersoon van SSFH

In de huisartsenzorg ben je dagelijks bezig met het verlenen van zorg aan jouw patiënten en kun je te maken krijgen met situaties die gevoelig liggen, zoals fysieke agressie, seksuele intimidatie, pesten en integriteitskwesties. Het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat, maar soms kan het lastig zijn om hierover te praten met collega’s of je leidinggevende.

Wanneer je huisartsenpraktijk, huisartsenpost of zorggroep geen vertrouwenspersoon heeft, kun je een beroep doen op de vertrouwenspersoon van SSFH. Deze vertrouwenspersoon is er speciaal voor jou en biedt opvang, ondersteuning en nazorg na een incident. Je kunt bij hem of haar terecht voor een vertrouwelijk gesprek en hij of zij kan je direct helpen bij het vinden van de juiste hulpverlening.

De vertrouwenspersoon is er voor jou als je bijvoorbeeld:

  • Te maken krijgt met (fysieke) agressie of intimidatie
  • Problemen of conflicten ervaart in de samenwerking
  • Wordt gepest op de werkvloer
  • Getuige bent van integriteitskwesties

Wat biedt de vertrouwenspersoon?

  • Een luisterend oor
  • Vertrouwelijkheid
  • Ondersteuning en nazorg
  • Hulp bij het vinden van de juiste hulpverlening

Jouw verhaal in veilige handen

Wat je de vertrouwenspersoon ook vertelt, jouw verhaal is in vertrouwde handen. Alles wat tijdens een gesprek naar voren komt is vertrouwelijk, uiteraard met uitzondering van feiten die direct lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. Je kunt jouw verhaal vertrouwelijk doen en niemand hoeft er achter te komen wie de vertrouwenspersoon heeft ingeschakeld. Gaat het om een integriteitskwestie, dan kan de vertrouwenspersoon een anonieme melding voor je doen, dus zonder jouw naam te noemen.

Sonja, praktijkondersteuner huisarts over de vertrouwenspersoon:

“Had voortdurend met ongewenst avances van een collega te maken. Wilde eigenlijk niet meer naar mijn werk. Gelukkig kon ik mijn verhaal bij de vertrouwenspersoon kwijt. Samen maakten wij het bespreekbaar en zijn vervelende gedrag stopte!

Hoe werkt de vertrouwenspersoon van SSFH?

De vertrouwenspersonen werken vanuit Gimd, een landelijke instelling voor maatschappelijke dienstverlening. Gesprekken kunnen plaatsvinden per telefoon, via beeldbellen of live op een van de vele locaties in het land. Alle medewerkers in de huisartsenzorg kunnen, als de praktijk zelf geen vertrouwenspersoon heeft, aanspraak maken op ondersteuning, begeleiding of advies van een vertrouwenspersoon van SSFH. De kosten worden gedekt door SSFH.

Wil je de vertrouwenspersoon van SSFH spreken?

Dan kun je contact opnemen met Ilse Roelands op 06-39341342 of via i.roelands@gimd.nl. Zij is de coördinator voor medewerkers in de huisartsenzorg. SSFH heeft ervoor gekozen om de zorg vanuit het Gimd laagdrempelig aan te bieden. Heb je een vraag of een probleem dat je wilt voorleggen, dan kun je Ilse mailen of bellen. Je kunt dit doen zonder je werkgever in te lichten. In een eerste gesprek kijkt Ilse met welke vertrouwenspersoon zij je het best in contact kan brengen, als die stap nodig is.

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.