ssfh-regiotafel

Afgelopen week is SSFH samengekomen met huisartsen, doktersassistenten, praktijkmanagers- en ondersteuners, ROC’s en BBL-stagiairs tijdens de regiotafel Zoetermeer om over het tekort aan BBL-stageplaatsen (zij-instroom) te discussiëren. In de komende periode zullen er in andere regio’s vergelijkbare bijeenkomsten georganiseerd worden, met als doel duurzaam beleid te maken om voldoende gekwalificeerd personeel in te laten stromen in de huisartsenzorg.

In Zoetermeer werd werkdruk als belangrijkste oorzaak genoemd voor het tekort aan BBL-stageplaatsen. Een stagiaire heeft tijd en aandacht nodig door gebrek aan tijd lukt het niet om medewerkers vrij te spelen voor de begeleiding van stagiaires. Ook wordt er in dit verband gerefereerd naar kosten: liever een ZZP’er, die weliswaar duur is maar wel zelfstandig kan werken, dan een stagiair, die ook geld kost maar niet zelfstandig werk kan/mag uitvoeren.

Mogelijke oplossingen

Daarnaast werd er ook gekeken naar mogelijke oplossingen, zoals meer vaste assistenten in plaats van ZZP’ers in de praktijk. Zij hebben meer kennis van de gang van zaken binnen de praktijk en kunnen de stagiaire daardoor bijstaan. Ook werd er gesproken over een BBL-draaiboek, strengere selectiecriteria voor VMBO studenten en de leermethode leerling gezel/leermeesterschap.

Regionale bijeenkomsten

Door het landelijke tekort aan BBL-stageplaatsen een doktersassistenten is besloten om regionale bijeenkomsten te organiseren. Samen met de praktijk en de ROC’s wordt gekeken naar wat er nog meer of anders gedaan kan worden om meer stageplaatsen te creëren binnen de huisartsenpraktijken. Ook wordt er besproken wat er nog meer mogelijk is om duurzaam op te leiden binnen de huisartsenzorg. De insteek van SSFH is om duurzaam beleid te maken om voldoende gekwalificeerd personeel in te laten stromen in de huisartsenzorg, nu en in de toekomst.

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.