Werkdruk

De werkdruk in de huisartsenzorg is hoog en een groot knelpunt voor de duurzame inzetbaarheid van werkenden in de huisartsenzorg. Uit gegevens van CBS AZW statline over het 4e kwartaal 2020 blijkt dat bijna 40% van de werknemers aangeeft dat de werkdruk (veel) te hoog is. 

Ook werkgevers geven aan dat werkdruk een groot knelpunt is. Bij 59% van de werkgevers is de werkdruk het grootste knelpunt in hun personeelsbeleid. 66% van de werkgevers geeft aan dat de werkdruk de afgelopen jaren is toegenomen. 

Werkdruk en werkstress is met afstand de grootste oorzaak van werk gerelateerd verzuim in de huisartsenzorg (43%). Werkdruk en werkstress zorgt daarbij voor persoonlijk leed bij medewerkers en aanzienlijke kosten voor werkgevers. Een integrale aanpak voor het verminderen en leren omgaan met werkdruk ontbreekt in de huisartsenzorg.

Via het platform Gezondeboel kun je zelf kiezen wanneer je aan je eigen mentale gezondheid en vitaliteit wilt werken. Log in op Gezondeboel en kies voor coaching om je aan te melden voor de activiteiten!

LET OP: Gezondeboel is onderdeel van Therapieland. Indien je al gebruik maakt van Therapieland, dien je een ander emailadres te gebruiken voor de aanmelding!

Om het knelpunt werkdruk aan te pakken worden onderstaande activiteiten uitgevoerd:

1200x627-inzetbaarheid2

Gesprekskaart werkdruk

Met de gesprekskaart Werkdruk kun je zelfstandig, met je team of één-op-één met je leidinggevende in gesprek gaan. In de gesprekskaart vind je onderwerpen die je kunt behandelen en vragen die je aan elkaar kunt stellen om werkdruk binnen jouw team bespreekbaar te maken. 

1200x627-inzetbaarheid

Gespreksbegeleiding voor je team 

Om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken kan het soms fijn zijn om hier begeleiding in te krijgen. Via het online gezondheidsplatform Gezondeboel kan je gratis gespreksbegeleiding aan vragen voor jouw team. 

1200x627-inzetbaarheid4

Workshops werkdruk

In deze training ga je samen met je team werken aan oplossingen voor de werkdruk. Deze activiteit  kan aangepast worden aan jullie behoeftes en wordt gegeven bij jouw organisatie.

1200x627-webinar-werkdruk-72dpi

Webinars werkdruk

Bekijk de webinars over werkdruk, werkstress, werkgeluk. In deze interactieve webinars worden er praktsiche tips en tools gegeven over hoe je het beste om kan gaan met werkstress. 

1200x627-inzetbaarheid6

HealthCheck (werkdrukscan)

Op het platform Gezondeboel kun je de HealthCheck invullen, een vragenlijst die inzicht geeft in je eigen werkdruk. Op basis van de uitkomsten kun je de voor jou passende vervolgactiviteiten kiezen.

niet-meer-beschikbaar-1-

Persoonlijke begeleiding werkdruk

Heb je de HealthCheck ingevuld en behoefte aan persoonlijke begeleiding? Je kunt met behulp van een coach aan de slag om je vitaliteit te verbeteren.

een-titel-toevoegen-1-

Maatwerkprogramma werkdruk

Het maatwerkprogramma "werkdruk" is speciaal ontwikkeld om organisaties in de huisartsenzorg te ondersteunen bij het aanpakken en verminderen van toenemende werkdruk.

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.