Agressie en ongewenst gedrag

De meerderheid van de medewerkers in de huisartsenzorg heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met agressie of ongewenst gedrag op het werk met patiënten of cliënten (77%, familie vrienden of bezoekers van patiënten / cliënten (54%) of collega’s en leidinggevenden (21%).

Als medewerkers te maken hebben met agressie en ongewenst gedrag heeft dat grote invloed op hun duurzame inzetbaarheid. Het werkplezier neemt af en de sfeer op het werkvloer verslechterd. Agressie en ongewenst gedrag zorgt voor verzuim en uitval en heeft veel invloed op re-integratie. 

Via het platform Gezondeboel kun je zelf kiezen wanneer je aan je eigen mentale gezondheid wilt werken en kun je aan de slag met het omgaan met agressie en ongewenst gedrag. Log in op Gezondeboel en kies voor coaching om je aan te melden voor de activiteiten!

LET OP: Gezondeboel is onderdeel van Therapieland. Indien je al gebruik maakt van Therapieland, dien je een ander emailadres te gebruiken voor de aanmelding!

Handreiking voor werkgevers

Met de 'Handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer' richt Regeringscommissaris Mariëtte Hamer zich tot werkgevers en spoort zij hen aan om hun verantwoordelijkheid te nemen in het voorkomen van onveilige situaties op de werkvloer. De handreiking gaat ook in op mogelijkheden om met meldingen van grensoverschrijdend gedrag om te gaan.

Om het knelpunt agressie en ongewenst gedrag aan te pakken worden onderstaande activiteiten uitgevoerd:

ssfh-e-learning

E-learning Sociale veiligheid

Een sociaal veilige werkplek is van groot belang! Maar wat is sociale veiligheid nou precies? Welke signalen duiden op een onveilige werksituatie en hoe pak je dit aan? Meer hierover de e-learning ‘Sociale veiligheid in de huisartsenzorg'.

1200x627-inzetbaarheid3

SSFH Vertrouwenspersoon

Wanneer neem je contact op met de vertrouwenspersoon? En hoe gaat dat dan in zijn werk? Ook in de huisartsenzorg kun je te maken krijgen met situaties die gevoelig liggen, zoals agressie, pesten en integriteitskwesties. Check wat jij kunt doen!

1200x627-agressie

Gesprekskaart agressie en ongewenst gedrag

Met de gesprekskaart Agressie en ongewenst gedrag kun je één-op-één, met je team of leidinggevende het gesprek aan gaan. Op deze kaart worden aanknopingspunten aangeboden om mogelijke oorzaken van dit gedrag te bespreken en gezamenlijk oplossingen te verkennen. 

1200x627-inzetbaarheid

Gespreksbegeleiding voor jouw team 

Om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken kan het soms fijn zijn om hier begeleiding in te krijgen. Via het online gezondheidsplatform Gezondeboel kan je gratis gespreksbegeleiding aan vragen voor jouw team.  

ssfh-640x320-mdieu-agressie

Digitale scan agressie

Vul een korte vragenlijst in en krijg inzicht hoe het gesteld is met agressie in jouw eigen werkomgeving. Op basis van de uitkomsten kun je aan de slag met vervolgactiviteiten.

1200x627-roleplaying

Inventarisatie agressie & ongewenst gedrag

Agressie & ongewenst gedrag komen helaas vaak voor in de huisartsenpraktijk. Maar hoe vaak precies en wat zijn de oorzaken? Help SSFH met het onderzoek hiernaar en win een duurzame powerbank!

een-titel-toevoegen-1-

Maatwerkprogramma agressie en ongewenst gedrag

Het maatwerkprogramma "agressie en ongewenst gedrag" is speciaal ontwikkeld om organisaties in de huisartsenzorg te ondersteunen bij het aanpakken en verminderen van agressie en ongewenst gedrag.

niet-meer-beschikbaar-2-

Workshops Agressie en ongewenst gedrag

Agressie en ongewenst gedrag is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt het wel verminderen en er beter mee leren omgaan. Samen met je team kun je een theoretische of praktische training op maat volgen. 

podcast-johanna-en-gerda

Podcast Goed voor Elkaar

In deze serie van drie afleveringen duiken we dieper in op het belang van duurzame inzetbaarheid en het behoud van bevlogenheid in de huisartsenzorg.

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.