week-van-de-mentale-gezondheid-2022-2

Deze week is het de nationale Week van de Mentale Gezondheid: Tijdens deze week staat het belang van de fitte én gezonde medewerkers centraal. Juist in de huisartsenzorg is dit een belangrijk onderwerp. Door toenemende werkdruk en steeds meer agressie en ongewenstgedrag op de werkvloer is het nóg belangrijker om hier bij stil te staan. Ga jij deze week extra aan de slag met jouw mentale gezondheid? Je kunt hiervoor gebruik maken van een van de activiteiten die beschikbaar zijn op onze website. 

Aan de slag met je gezondheid 

SSFH maakt zich hard voor de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals in de huisartsenzorg. Voor 2023 en 2024 is er een activiteitenplan ontwikkeld. Dit activiteitenplan valt onder de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU), waavoor SSFH subsidie toegekend heeft gekregen vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het activiteitenplan zijn drie pijlers opgenomen: werkdruk, agressie en ongewenst gedrag en loopbaan perspectief. 

Werkdruk 

De werkdruk in de huisartsenzorg is hoog. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de werknemers zelfs aangeeft dat de werkdruk té hoog is. Ook werkgevers geven aan dat werkdruk een groot knelpunt is. Bij 59% van de werkgevers is de werkdruk het grootste knelpunt in hun personeelsbeleid. 66% van de werkgevers geeft aan dat de werkdruk de afgelopen jaren is toegenomen. Wil jij aan de slag met werkdruk, bekijk de activiteiten die beschikbaar zijn via de button. 

Agressie en ongewenst gedrag

Een meerderheid van de medewerkers geeft aan dat zij in de afgelopen 12 maanden te maken hebben gehad met agressie en ongewenst gedrag. Wanneer er niet op de juiste manier wordt gehandeld als een dergelijke situatie heeft plaatsgevonden, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van de medewerker. Kijk wat jij kan doen tegen agressie en ongewenst gedrag in de praktijk via de button. 

Loopbaan perspectief

Loopbaanperspectief en ontwikkelingsmogenlijkheden worden steeds belangrijker om op een fijne en gezonde manier aan het werk te kunnen blijven. Uit onderzoek van TNO blijkt dat een gebrek aan loopbaanperspectief de kans op een burn-out kan verhogen. Door tijdig in gesprek te gaan met collega's of leidinggevende over jouw ambities zorg je ervoor dat jij blijft doen wat je leuk vindt en ga je met plezier naar werk. Wil jij in gesprek over jouw loopbaan? Via de button zie jij welke mogelijkheden SSFH hiervoor biedt. 

Blijf op de hoogte.
Abonneer nu op onze nieuwsbrief.