Samenwerken op scholing, sociaal beleid en arbeidsmarkt
Menu Zoeken

RI&E: Risico-inventarisatie & -evaluatie

RI&E Huisartsenzorg

Vanaf september 2018 biedt SSFH een compleet vernieuwde Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) aan. Het uitvoeren van een RI&E is wettelijk verplicht. Met dit arbo-instrument breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico's van je medewerkers in kaart en kun je deze eenvoudig evalueren en verwerken in een plan van aanpak.

SSFH beheert de RI&E huisartsenzorg  in samenhang met de Arbocatalogus Huisartsenzorg.

Om te beginnen met de RI&E heb je inloggegevens nodig. Hiermee kun je altijd uw eigen RI&E raadplegen of wijzigen. De inloggegevens voor de RI&E kunt u aanvragen via onderstaande button “ Vraag inloggegevens RI&E aan”.

Inloggen via HA-web vanaf 17 mei 2021 niet meer mogelijk (let op! Geldt alleen voor LHV leden)

Leden van LHV hadden tot voor kort de mogelijkheid om via HA-web automatisch in te loggen in de RIE-manager. Dit is vanaf 17 mei 2021 niet meer mogelijk. U kunt vanaf deze datum inloggen via ssfh.nl/arborie/rie. Uw gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee LHV met u communiceert. Via de knop wachtwoord vergeten kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken. U ontvangt dan een mail met activatielink welke 24-uur geldig is. Als u het wachtwoord heeft ingesteld, komt u in de vertrouwde RIE-manager omgeving waar uw ingevulde RI&E te vinden is.

Handleidingen RIE- manager

De Handleiding RIE Huisartsenzorg ondersteunt u bij het uitvoeren van een risico-inventarisatie- en evaluatie voor uw organisatie.

Technische handleiding RI&E

Ondanks dat de handleiding voor de RI&E zo zorgvuldig mogelijk is opgesteld, kan het zijn dat er op onderdelen een nadere specifieke uitwerking nodig is. Hiervoor is een uitgebreide (technische) handleiding beschikbaar. Deze handleiding is bewust zo praktisch mogelijk gehouden. De samenstellers houden zich aanbevolen voor suggesties en opmerkingen over de inhoud van deze handleiding. Suggesties ter verbetering of vragen kunt u mailen naar: info@ssfh.nl

Als het niet lukt om in het inlogscherm van de RIE-manager te komen, gebruik dan deze nieuwe URL.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het invullen van de RI&E? Geef je dan op voor de training Risico Inventarisatie & Evaluatie van de LHV.

Bekijk de voordelen op de afbeelding hieronder.

Bekijk de voordelen op de afbeelding hieronder.

Plan van aanpak

Je kunt op basis van de RI&E een plan van aanpak maken. Hierin staat vermeld hoe en wanneer risico's en knelpunten worden aangepakt. Zorg ervoor dat je de RI&E actualiseert bij grote veranderingen in de arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld een verhuizing.

Toetsing RI&E

De RI&E van SSFH is gratis voor leden en erkend door de sociale partners van SSFH. Dat betekent dat je je uitgevoerde RI&E niet hoeft te laten toetsen. Hiermee bespaar je kosten en administratie. De vrijstelling van toetsing geldt niet voor huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en huisartsenposten met meer dan 25 medewerkers. Toetsing en een bedrijfsbezoek zijn in dat geval verplicht.

Veelgestelde vragen of de RI&E

1. Waar moet ik op letten bij het opstellen van een RI&E?

Uit de RI&E en het plan van aanpak kunnen punten komen die zowel individueel als gezamenlijk geregeld moeten worden. Het is bovendien aan te raden om op sommige gebieden samen te werken met de andere bedrijven in het pand, zoals BHV en ontruiming. Ook zijn sommige verantwoordelijkheden vastgelegd in het huurcontract, bijvoorbeeld verantwoordelijkheden met betrekking tot brandveiligheid. De huurders kunnen de verhuurder hierop aanspreken.

2. Hoe stel ik een RI&E op?

Een RI&E kunt u simpel via onze applicatie opstellen  U vraagt inloggevens aan. Nadat u inlogt, voert u in enkele stappen een Risico-inventarisatie en - evaluatie (RIE) uit. Ga naar het tabblad 'RIE's' en start een nieuwe RIE of open een bestaande RIE. Klik binnen een RIE steeds op 'Verder >'; u wordt dan vanzelf door de RIE geleid.

3. Ben ik verplicht om een RI&E op te stellen?

Elke werkgever is verplicht een eigen RI&E op te stellen, inclusief plan van aanpak. Dat er meer huisartswerkgevers in één pand gevestigd zijn, maakt hierbij niet uit.

Meer informatie

Heb je vragen over de vernieuwde RI&E? Neem dan contact op met het secretariaat van SSFH:
013-5944318 of info@ssfh.nl